van Logten bouw

Daklekkage opsporen: welke methodes worden het meest gebruikt?

Deel artikel

Heb je last van een daklekkage? Je kunt de daklekkage zelf opsporen, maar je kunt het lek ook laten opsporen door een vakman. Er zijn verschillende methodes die worden gebruikt voor het opsporen van een daklekkage. Een van die methodes is een vochtmeting. Ben je benieuwd naar de andere methodes voor het opsporen van een daklekkage? Lees dan verder.

Welke methodes worden gebruikt?

Er zijn verschillende methodes die kunnen worden toegepast. Welke methode wordt toegepast hangt af van de aard van de lekkage. Een loodgieter maakt gebruikt van de volgende methodes.

Vochtmeting

Een vochtmeting geeft inzicht in de mate van de lekkage of de gebreken in het materiaal en kan helpen om de bron van de lekkage te achterhalen. Een vochtmeter meet hoe hoog de vochtigheidsgraad is in bepaalde materialen. In materialen met een hoge vochtwaarde is vaak iets mis. 

Rookgasmethode

Steeds meer specialisten maken gebruik van rookgas om lekken op te sporen. Met behulp van een rooktest wordt de plek van een lek achterhaald. Rookgas wordt onder het bekleedsel van het dak geblazen. Het rookgas zal ontsnappen door het lek. Hierdoor weet de specialist waar het lek zich bevindt. 

Ultrasone detectie

Met ultrasone detectie gebruikt een specialist ultrasone geluidsgolven om een lek in de gevel op te sporen. Het water wat door de leidingen stroomt maakt geluid, dit is niet hoorbaar, maar dit kan een ultrasone detectie wel oppikken. Zo kan een specialist precies in kaart brengen waar het lek zit. 

Camera detectie

Om de riolering te controleren en lekkages op te sporen gebruikt een loodgieter ook wel camera detectie. Dit type detectie wordt ook wel endoscopie genoemd. De camera wordt bevestigd op een 2 tot 3 meter lange slang waardoor het onbereikbare plekken kan inspecteren. 

De kosten van een lekdetectie

Voordat een lek herstelt kan worden moet er eerst een lekdetectie worden uitgevoerd. Met een lekdetectie wordt de ernst en de locatie van het lek in kaart gebracht. De kosten voor het opsporen van een lekkage beginnen vanaf €150,-.
Soms is het lek snel gevonden en in sommige gevallen is het lek erg lastig te vinden. Ben je benieuwd naar de kosten van een daklekkage? Kijk op deze website voor meer informatie.

Gerelateerd nieuws

Duurzaamheid

Voordelen van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een populaire keuze geworden voor huiseigenaren en bedrijven die op zoek zijn naar alternatieve energiebronnen. Ze bieden tal van voordelen, waaronder financiële besparingen,